Veelgestelde vragen Brexit

Het Verenigd Koninkrijk (VK) is geen lid meer van de Europese Unie (EU). Vanaf 1 januari 2021 gelden er nieuwe afspraken tussen de EU en het VK. Kies binnen de regeling uw situatie en kijk wat de afspraken voor u betekenen.

AOW

Uw AOW verandert niet. Uw AOW kan wel veranderen als uw persoonlijke situatie wijzigt. Bijvoorbeeld als u een partner krijgt of als u en uw partner uit elkaar gaan. Of als u verhuist naar een ander land. Het hangt af van uw situatie of wij loonbelasting en premie voor de Wet langdurige zorg (Wlz) blijven inhouden. U kunt vrijstelling van loonbelasting krijgen als u uw AOW op uw bankrekening in het VK laat overmaken.

De regels voor de berekening van de AOW veranderen niet. Dit betekent dat u net zo veel AOW krijgt als wanneer het VK nog een EU-land zou zijn.

De regels voor de berekening van de AOW veranderen niet. Dit betekent dat u net zo veel AOW krijgt als wanneer het VK nog een EU-land zou zijn. Uw AOW kan wel veranderen als uw persoonlijke situatie wijzigt. Bijvoorbeeld als u een partner krijgt of als u en uw partner uit elkaar gaan. Of als u verhuist naar een ander land.

Het hangt af van uw situatie of wij na uw verhuizing naar het VK loonbelasting en premie voor de Wet langdurige zorg (Wlz) blijven inhouden. U kunt vrijstelling van loonbelasting krijgen als u uw AOW op uw bankrekening in het VK laat overmaken.

Nabestaanden- en wezenuitkering

Uw nabestaanden- of wezenuitkering verandert niet. Deze kan wel veranderen als uw persoonlijke situatie wijzigt. Of als u verhuist naar een ander land. Het hangt af van uw situatie of wij loonbelasting en premie voor de Wet langdurige zorg (Wlz) blijven inhouden. U kunt vrijstelling van loonbelasting krijgen als u uw nabestaanden- of wezenuitkering op uw bankrekening in het VK laat overmaken.

Kinderbijslag

Dit hangt af van een aantal dingen, zoals: 

  • uw nationaliteit
  • sinds welke datum u Nederlandse kinderbijslag ontvangt
  • op welke datum u vanuit welk land naar het VK bent verhuisd

Belangrijke datums die bij Brexit horen zijn 31 december 2020 en 1 januari 2021. We hebben 2 voorbeelden voor u beschreven.

Voorbeeld 1

U bent Nederlander en u woont al voor 1 januari 2021 in het VK. Ook werkt u al voor 1 januari 2021 in Nederland. Uw Britse vrouw werkt niet in het VK. Op 19 februari 2023 is uw zoontje geboren. Antwoord: u krijgt voor uw zoontje Nederlandse kinderbijslag, omdat u op 31 december 2020 in het VK woont, de Nederlandse nationaliteit heeft en werkt in Nederland. U krijgt kinderbijslag vanaf het tweede kwartaal van 2023. De eerste betaling ontvangt u in het derde kwartaal van 2023.

Voorbeeld 2

Uw gezin bestaat uit man, vrouw en 2 kinderen van 4 en 11 jaar. U verhuist met het gehele gezin in de loop van 2023 naar het VK. U heeft allemaal de Nederlandse nationaliteit. Geen van de gezinsleden heeft eerder buiten Nederland gewoond of gewerkt. Antwoord: u krijgt geen Nederlandse kinderbijslag, omdat u op of na 1 januari 2021 naar het VK bent verhuisd. Tot en met het kwartaal van de verhuizing krijgt u nog kinderbijslag.

Internationale detachering

Ja. Ook na 1 januari 2021 kan nog steeds een A1-verklaring worden afgegeven voor het VK. U blijft dan in Nederland verzekerd voor de sociale verzekeringen. Woont u in Nederland? Dan bent u meestal ook verzekerd voor de kinderbijslag. Woont u in het VK? Dan bent u niet verzekerd voor de kinderbijslag.

Sinds 1 januari 2021 is het vrij verkeer van diensten vervallen voor het VK. Dit betekent dat u moet voldoen aan de voorwaarden van het VK, bijvoorbeeld op het gebied van verblijfsvergunningen en tewerkstellingsvergunningen. Dit is met een A1-verklaring niet automatisch geregeld.