U kunt niet werken

Werkt u als zelfstandige in een ander land? En wordt u bijvoorbeeld ziek, arbeidsongeschikt  of zwanger? Dan kunt u te maken krijgen met de wetgeving van meerdere landen. 

Kies uw situatie en lees meer.

Woont u in Nederland en werkt u als zelfstandige uitsluitend in België? Dan bent u meestal in België sociaal verzekerd .

U wordt werkloos

U kunt soms een overbruggingsrecht voor zelfstandigen krijgen uit België.

U wordt arbeidsongeschikt

In België kunt u een uitkering krijgen uit de ziekteverzekering als u ziek of arbeidsongeschikt bent. Bent u arbeidsongeschikt? Dan mag dit niet komen door een zware fout die u zelf heeft gemaakt. 

U kunt een uitkering krijgen als u:

  • bent aangesloten bij een verzekeringsinstelling. Een verzekeringsinstelling is 1 van de mutualiteiten (ziekenfondsen) of de Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (HZIV)
  • bent aangesloten bij een sociaalverzekeringsfonds voor zelfstandigen
  • de sociale bijdragen heeft betaald

Bent u minimaal 8 dagen arbeidsongeschikt geweest? Dan krijgt u een arbeidsongeschiktheidsuitkering voor maximaal 12 maanden. De hoogte hangt af van uw gezinssituatie en of u hulp van derden nodig heeft. 

U bent zwanger

Misschien heeft u voor en na uw zwangerschap recht op een betaalde rustperiode van 15 weken waarvoor u een moederschapsuitkering kunt krijgen. Deze uitkering wordt betaald door uw verzekeringsinstelling. De verplichte rustperiode is 1 week voor de uitgerekende datum en 2 weken na de bevalling. Tijdens deze 3 weken mag u niet werken.

Woont u in Nederland en werkt u als zelfstandige uitsluitend in Duitsland? Dan bent u meestal in Duitsland sociaal verzekerd .

U wordt werkloos

U kunt in Duitsland een vrijwillige voortzetting van uw werkloosheidsverzekering aanvragen. Deze verzekering wordt geregeld door de Bundesagentur für Arbeit. U kunt ook een particuliere verzekering voor werkloosheid afsluiten bij een verzekeraar.

U wordt ziek

U bent niet verplicht verzekerd tegen ziekte. U kunt een particuliere verzekering afsluiten.

In Duitsland kunt u een Krankentagegeldversicherung afsluiten. U krijgt dan Krankengeld voor de eerste 78 weken dat u ziek bent. 

In Nederland krijgt u geen uitkering volgens de Ziektewet (ZW ). U kunt daarvoor een vrijwillige verzekering voor de Ziektewet-uitkering aanvragen bij UWV .

Uw wordt arbeidsongeschikt

U bent niet verplicht verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid . U kunt een particuliere verzekering afsluiten.

Na 78 weken ziekte kunt u een arbeidsongeschiktheidsuitkering uit Duitsland krijgen. Hiervoor moet u wel een verzekering hebben afgesloten. U kunt een vrijwillige voortzetting van de Duitse arbeidsongeschiktheidsuitkering aanvragen bij de Deutsche Rentenversicherung (DRV).

In Nederland kunt u een vrijwillige verzekering voor arbeidsongeschiktheid afsluiten bij UWV. U krijgt dan een uitkering als u:

  • ooit in Nederland verzekerd was en een Duitse Erwerbsminderungsrente ontvangt of
  • vrijwillig verzekerd was voor arbeidsongeschiktheid

Woont u in België en werkt u als zelfstandige uitsluitend in Nederland? Dan bent u meestal in Nederland sociaal verzekerd .

U wordt werkloos, ziek of arbeidsongeschikt

In Nederland bent u als zelfstandige niet verzekerd voor het verlies van inkomen als u werkloos, ziek of arbeidsongeschikt wordt. U kunt eventueel een particuliere verzekering afsluiten. 

U bent zwanger

Misschien kunt u tijdens uw zwangerschaps- en bevallingsverlof een uitkering ontvangen. Dit kan volgens de Zelfstandige en Zwanger-regeling (ZEZ-uitkering). Dan kunt u minimaal 16 weken een zwangerschaps- en bevallingsuitkering krijgen.

Woont u in Duitsland en werkt u als zelfstandige uitsluitend in Nederland? Dan bent u meestal in Nederland sociaal verzekerd .

U wordt werkloos

In Nederland bent u niet verzekerd voor de werkloosheidswet (WW ) en krijgt u geen werkloosheidsuitkering. U kunt wel een vrijwillige verzekering voor de werkloosheidsuitkering aanvragen bij UWV . Of u kunt een particuliere verzekering aanvragen. 

U wordt ziek

In Nederland krijgt u geen uitkering volgens de Ziektewet (ZW ). U kunt een vrijwillige verzekering voor de Ziektewet-uitkering aanvragen bij UWV. Of u kunt een particuliere verzekering afsluiten.

In Duitsland kunt u een Krankentagegeldversicherung afsluiten. U krijgt dan Krankengeld voor de eerste 78 weken dat u ziek bent. U kunt daarvoor een particuliere verzekering afsluiten bij een verzekeraar in Duitsland.

U wordt arbeidsongeschikt

In Nederland kunt u bij UWV een vrijwillige verzekering afsluiten voor de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA ). Of u kunt een particuliere verzekering afsluiten. In Duitsland kunt u een vrijwillige voortzetting van de Duitse arbeidsongeschiktheidsuitkering aanvragen.

Houd bij het afsluiten van een verzekering rekening dat de ingangsdatum van de uitkering in Nederland en Duitsland niet hetzelfde is. In Nederland kunt u na 104 weken ziekte een WIA-uitkering krijgen. In Duitsland kunt u na 78 weken een uitkering krijgen als u verzekerd bent voor arbeidsongeschiktheid.

U bent zwanger

Misschien kunt u tijdens uw zwangerschaps- en bevallingsverlof een uitkering ontvangen. Dit kan volgens de Zelfstandige en Zwanger-uitkering (ZEZ-uitkering). Dan kunt u minimaal 16 weken een zwangerschaps- en bevallingsuitkering krijgen.