De SVB helpt gerepatrieerden Sudan

In Sudan woedt een strijd tussen het Sudanese regeringsleger en de paramilitaire RSF-militie. Reden voor veel landen om hun landgenoten te evacueren. De afgelopen weken heeft ook Nederland landgenoten uit Sudan opgehaald. De SVB helpt de gerepatrieerden om hun leven in Nederland op orde te brengen.

Het was de afgelopen weken razend druk voor Peter Vallentin en zijn collega’s. Zij zorgden namelijk voor de eerste opvang van onze landgenoten uit Sudan die halsoverkop zijn gevlucht uit Sudan. Door het overhaaste vertrek hebben deze mensen vaak geen kans gehad om een aantal basiszaken te regelen voor hun plotselinge verblijf in Nederland. Vallentin: “Deze gerepatrieerden krijgen daarom op grond van de Tijdelijke regeling verstrekkingen gerepatrieerden Sudan via de SVB financiële en praktische hulp. Denk aan een wekelijkse toelage voor de aanschaf van voedsel, kleding en andere persoonlijke uitgaven. Verder eventueel nog dekking van medische kosten. Waar nodig regelen wij ook een WA-verzekering. We hebben aan al deze zaken de laatste paar weken hard gewerkt.”

Onze landgenoten in Sudan werden via Jordanië, Frankfurt en Berlijn naar Eindhoven gebracht. Ze zijn tijdelijk ondergebracht in hotels en vakantieparken. Voor iedereen wordt permanente huisvesting gezocht.

Trauma’s en incomplete gezinnen

Vallentin en zijn collega’s hebben veel gesprekken met de evacués gevoerd over wat zij nodig hebben. “Dan gaat het trouwens niet alleen over praktische zaken die moeten worden geregeld. Mensen willen ook hun verhaal kwijt. We hebben verhalen gehoord over de angst en het leed dat zij hebben meegemaakt. Ze hebben foto’s van de situatie ter plekke met afgrijselijke beelden.”

De communicatie gaat niet altijd makkelijk. “Veel van deze mensen hebben weinig ervaring met internet of e-mail. En niet iedereen spreekt goed Nederlands. Daarnaast zijn deze mensen getraumatiseerd; niemand wil ook terug naar Sudan. Ze willen hun gezinsleden die nog daar zijn daarom ook zo snel mogelijk hiernaartoe halen. Weg uit het oorlogsgebied.”

Het werk is nog niet afgerond. De komende tijd moet er nog veel geregeld worden. “Maar dat gaat allemaal lukken. Er is zoals altijd een goede samenwerking met de verschillende ministeries, de gemeente en andere instanties.”

Handboek

Het is niet de eerste keer dat Vallentin en zijn collega’s in actie zijn gekomen. Eerder stonden zij evacués bij uit onder meer Libanon (2007), Libië (2011), Zuid-Sudan (2014) en Nepal (2015). Met die ervaring op zak maakte de SVB toen een handboek dat is gebruikt bij de evacuaties uit Wuhan (2020), Afghanistan (2021), Oekraïne (2022) en nu dus Sudan.