Doorwerken na je pensioen, waarom zou je?
Veel mensen kunnen niet wachten om te stoppen met werken. Na decennialang een wekker die veel te vroeg gaat, is het eindelijk tijd voor jezelf. Uitslapen, hobby’s, familie. Hier heb je het toch al die jaren voor gedaan? Marianne van de Waal is een van die werkende AOW’ers. Naast Marianne zijn er ongeveer 200.000 mensen die doorgaan met werken na het bereiken van hun AOW-leeftijd.
Dit aantal blijft voorlopig alleen maar groeien volgens het CBS. Ook de Kamer van Koophandel geeft aan dat het aantal ondernemers in diezelfde groep de afgelopen 5 jaar is gestegen met ruim 40%.
Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd
Dit heeft meerdere oorzaken. Sommige mensen blijven doorwerken omdat ze het geld goed kunnen gebruiken, terwijl anderen geen zin hebben om heel de dag stil te zitten. Ook voor de werkgevers zijn de regels versoepeld. In 2015 is de “Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd” in het leven geroepen. Dit betekent onder andere dat werkgevers hun personeel bij ziekte minder lang door hoeven te betalen en makkelijker tijdelijke contracten af kunnen sluiten. En wist je dat je niet wordt gekort op je AOW of pensioen als je daarnaast nog werkt?
Marianne is inmiddels 73 en werkt nog steeds. Zij surveilleert op scholen tijdens tentamens en examens. Voor Marianne was het vooral een financiële overweging. Vlak voordat zij de AOW-gerechtigde leeftijd had bereikt, sloot de stichting waarvoor ze werkte de deuren wegens bedrijfseconomische redenen. Ze had een drukke baan in de culturele sector, maar stond van de een op andere dag op straat. “Mijn lichaam zat nog vol adrenaline, ik zag het echt niet zitten om heel de dag thuis te zitten.”
Het zou nog anderhalf jaar duren voordat zij de AOW-gerechtigde leeftijd zou bereiken. Ze kon dus wel al een pensioen ontvangen, maar deze viel lager uit omdat ze deze eerder nodig had dan gepland. Dus naast het feit dat haar lichaam nog aangaf door te willen werken, kon ze het geld ook goed gebruiken.
Samen met haar partner wonen ze in hun droomappartement in Rotterdam. Ze hebben een schitterend uitzicht over de stad, maar daar hoort wel een hoge hypotheek bij. Daarnaast speelt zij in 3 bandjes. Er gaat best veel geld zitten in materiaal en oefenruimtes. “Het geld dat we ontvangen voor optredens gaat in de grote pot als investering voor de band, daar zie ik zelf niks van terug.”
Uitzendbureau
Na een korte tijd thuis te hebben gezeten, heeft Marianne er een paar sollicitaties uitgestuurd. “Ik heb op geen van die sollicitaties reactie gekregen.” Hierdoor besloot zij aan te kloppen bij uitzendbureau 65plus. Een uitzendbureau dat zich erin heeft gespecialiseerd werk te vinden voor, de naam zegt het al: de 65-plusser.
Waar het voor Marianne vooral financiële redenen had, is dat zeker niet bij iedereen zo. “Ik denk dat 90% van mijn collega’s het doen omdat ze het leuk vinden, en nog geen zin hebben om de hele dag thuis te zitten.” Ook voor Marianne is de noodzaak er niet meer. “Inmiddels is de hypotheek verlaagd en komen we prima rond, maar ik vind het ook gewoon leuk!”
Wel werkt ze hierdoor een stuk minder dan voorheen. “Voorheen belde ik actief met het uitzendbureau voor werk, nu wacht ik af tot ik gebeld word en dan kijk ik of het uitkomt.” Niet alleen voor de werkgevers is die flexibiliteit een voordeel, ook voor de werknemers is dit dus fijn. Werkgevers zijn zeer te spreken over 65-plussers. Hun arbeidsethos wordt geprezen. Marianne onderschrijft dit: “Wij melden ons niet zo snel ziek. Wij gaan natuurlijk ook niet meer echt stappen, dus we zullen niet snel afbellen met een kater!”