Goed verzekerd op kot in Leuven
Mandy verhuisde samen met haar dochter Marie-Aimée voor de liefde naar Goirle. Marie-Aimée ging later “op kot” (op kamers) in België in Leuven. Dit betekende voor Mandy vanzelfsprekend veel administratief geregel. Ze kwam zelf overal wel uit maar het lukte haar niet om een geschikte ziektekostenverzekering voor Marie-Aimée af te sluiten. Immers, Marie-Aimée woonde weliswaar in Nederland maar was werkzaam als “jobstudent” in België. En dat betekent dat zij niet in België sociaal verzekerd is maar ook niet meer in Nederland en dus ook geen Nederlandse of Belgische ziektekostenverzekering kan afsluiten. Gelukkig was daar Bureau voor Belgische Zaken (BBZ). Want die weet de weg wel in internationale verzekeringen.
Beste van beide werelden
Mandy woonde samen met haar dochter in België. Mandy’s liefde met wie ze een Latrelatie had, woonde in Nederland. Maar het kriebelde en Mandy wilde graag samenwonen.
Met gezond verstand en de hulp van internet had zij al snel alles op een rijtje. Nou, bijna alles: “Ik kreeg namelijk mijn dochter in België maar niet verzekerd tegen ziektekosten. De wetgeving van beide landen sluit niet op elkaar aan. Ik zag dat ik hier zelf niet ging uit komen.” Mandy ging op zoek naar hulp en kwam na een zoektocht terecht bij de gemeente Breda. Een ambtenaar verwees haar naar BBZ. In Breda houdt BBZ namelijk één keer per maand een spreekuur dus de ambtenaren daar kennen het bureau. Ton van Tilburg, voorlichter bij BBZ, kreeg haar zaak te behandelen.
‘We kennen dat formulier niet’
“Het is de gewoonte dat studenten in België niet staan ingeschreven op het adres van hun ‘kot’. Ze staan bij hun ouders ingeschreven. Voor een “grensstudente” als Marie-Aimée geldt: zij staat dus bij de afdeling Bevolking in Goirle ingeschreven als ingezetene”, vertelt Ton. Daarmee zou zij normaal gesproken op grond van Nederlands ingezetenschap in Nederland verzekerd moeten zijn voor de Wlz en ziektekosten. Maar omdat Marie-Aimée in België werkt als jobstudent is zij niet (meer) in Nederland sociaal verzekerd onder andere voor ziektekosten. En dus ook niet in België omdat een Jobstudent niet verplicht ziekenfondsverzekerd is. Mandy: “Voor mij was het belangrijk dat Marie-Aimée in Leuven goed verzekerd zou zijn.”
Ton raadde aan om de zogeheten Studentenverzekering voor Marie-Aimée af te sluiten. Deze verzekering is bedoeld voor iedereen die aan een universiteit of hogeschool studeert. Hiermee zou zij voor ongeveer € 20,- per maand in België goed verzekerd zijn. En zij blijft ook in Nederland verzekerd tegen ziektekosten zonder dat de premie voor de basisverzekering betaald hoeft te worden. Het enige wat hiervoor nodig was: even een zogeheten ‘S-1 formulier’ laten invullen door een Belgische verzekeraar. Met een S1-formulier toon je namelijk aan dat zij in België al premie voor een zorgverzekering betaalt.
Opgelost zou je denken. Maar vindt dan maar eens een Belgische verzekeraar die de situatie van Marie-Aimée snapt. Mandy benaderde verzekeraar Solidaris. Een Studentenverzekering afsluiten was geen probleem maar zo’n S1-formulier, nee, daar had de medewerker nog nooit van gehoord. Ton: “Het is niet zo gek dat dit soort specifieke kennis niet bij iedereen op elk niveau aanwezig is. Wel vervelend natuurlijk voor de burger. Mandy en ik hielden vol. We hebben Solidaris de wetgeving laten zien en voorbeelden gegeven. Uiteindelijk hebben we via het hoofdkantoor van Solidaris dat S1-formulier geregeld.” Hier ligt dan ook de meerwaarde van BBZ volgens Mandy: “Ik heb als burger niet het gewicht dat BBZ wel heeft. Zonder de hulp van Ton was ik er wellicht helemaal niet gekomen. Ik zette hem steeds in de cc bij alle mails aan Solidaris en dat heeft geholpen.” Ton blijft bescheiden: “We weten nu eenmaal wat meer de weg.” Nu is Marie-Aimée goed verzekerd op kot in Leuven.
Een centrum van expertise
BBZ bestrijkt het gehele terrein van de sociale zekerheid in Nederland en België. Zij werken ook voor het UWV en het CAK. BBZ is bij heel wat Belgische instanties ‘behoorlijk gekend’. Van Federale Pensioendienst tot aan ziektekostenverzekeraars. Ook weten veel Nederlandse organisaties, intermediairs zoals HR-medewerkers en accountants BBZ te vinden. Met een uitgebreid netwerk en ingangen op verschillende niveaus draagt de naam BBZ gewicht. Door de kennis van de Belgische wetgeving kunnen zij burgers, ondernemers en instanties volledig voorlichten. Bureau voor Duitse Zaken heeft dezelfde werkzaamheden en is er voor grensgangers in het Duits-Nederlandse grensgebied.