“Het is een emotionele beslissing, geen rationele”
Afgelopen maart kwamen de eerste Oekraïense vluchtelingen aan in Nederland. Als reactie begonnen veel mensen inzamelacties voor kleding, sanitaire spullen, dekens of bijvoorbeeld medicijnen. Maar sommigen wilden meer doen en openden hun deuren. Zoals Joop 80 jaar en AOW’er. Toen hij op televisie de veldbedjes zag, honderden in rijen opgesteld, wist hij het zeker: ik moet iets doen. Nu wonen Svitlana en haar kinderen al ruim zeven maanden bij hem in huis. Joop maakt gebruik van de tijdelijke uitzondering op de AOW regeling.
Diner en tour
De ochtend na het zien van de veldbedjes, is Joop op pad gegaan. “Ik wist niet zo goed waar ik moest beginnen. Ik wist dat er vluchtelingen werden opgevangen in de Rai, dus ik ben er maar gewoon naartoe gegaan”, vertelt Joop en hij lacht. Joop heeft een zorgzaam karakter, hij is heel zijn leven arts geweest. Toch bleek ter plekke iemand onderdak bieden niet mogelijk: “Procedures zaten in de weg om snel te kunnen helpen. Thuis heb ik mij ingeschreven bij verschillende instanties, maar dat duurde allemaal enorm lang. Uiteindelijk kwam ik online de mogelijkheid tegen om Oekraïners uit te nodigen om samen te eten, bij Stichting Eet Mee.”
Binnen twee weken kreeg hij een gezin op bezoek. Het ging om een moeder met dochter van 14 en zoon van 12. Joop heeft een kleindochter die ook 15 jaar is. Het leek hem gezellig voor de kinderen dat er ook een leeftijdsgenootje was. Met zijn schoondochter en kleindochter erbij, hebben zij gezamenlijk gegeten. “Het leken lieve mensen die het zwaar te verduren hebben gehad. Dus toen Svitlana vertelde dat ze binnen 1,5 week weg moesten uit de woning waar zij op dat moment verbleven, wilde ik ze de mogelijkheid bieden om hier bij mij te verblijven. Maar dat is best een heftige vraag om zomaar aan tafel te stellen.”
Om ervoor te zorgen dat Svitlana gemakkelijk ‘nee’ kon zeggen wanneer ze hier geen belangstelling voor had, zette Joop zijn schoondochter in om het bij haar te peilen. Maar Svitlana was wel degelijk geïnteresseerd. En zo werd het diner uiteindelijk ook een tour van het huis van Joop. “Anderhalve week later ben ik ze gaan ophalen. Maar de officiële opvangprocedures hebben uiteindelijk nog wel maanden geduurd. En dat in oorlogstijd!”
Oorlog in huis
Joop is in West-Friesland geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij vertelt: “Mijn ouders trouwden op de dag dat de oorlog begon. En eigenlijk was de oorlog altijd in huis te voelen. In die tijd waren er altijd onderduikers in onze boerderij en na de oorlog kwamen er soms kinderen tijdelijk in huis wonen.”
Uiteindelijk heeft Joop de boerderij ingeruild voor Amsterdam waar hij samen met zijn vrouw drie kinderen kreeg en werkte in zijn huisartsenpraktijk in de Kinkerbuurt. Er was ook altijd al een connectie met Oost-Europa. “Richting mijn pensioen heb ik veel lesgegeven in landen als Roemenië, Albanië en Georgië over onbegrepen klachten. Dat was een mooie afsluiting van mijn carrière. Ik had een heel boeiend vak en heb met veel plezier gewerkt.”
Na 53 jaar getrouwd te zijn, moest Joop twee jaar geleden afscheid nemen van zijn vrouw. In zijn huis zie je nog altijd haar schilderijen pronken van hen, samen met hun kinderen. Hij wijst er een aan op de muur: “Op dat schilderij heeft ze mij met een medaille geschilderd. Ze zei: je wilt altijd graag gezien worden en voornaam zijn, dus ik schilder je een medaille om!”