Meewerken én groeikansen krijgen, ook met een beperking

Vandaag is het de Internationale Dag voor Mensen met een Handicap. Op deze dag is er extra aandacht voor de bijna twee miljoen mensen in Nederland met een beperking. De SVB wil een diverse en inclusieve werkgever zijn. Daarom investeert de organisatie in het toegankelijker maken van bijvoorbeeld de website en systemen waarmee gewerkt wordt. Zodat ook medewerkers met een beperking volwaardig kunnen meewerken én kansen krijgen om door te groeien.

Werkgever voor iedereen

“Iedereen die kan bijdragen aan de bestaanszekerheid van burgers, moet hier kunnen werken. Dat betekent dat we ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek willen bieden in onze organisatie”, zegt Marieke de Vaan, portefeuillehouder Banenafspraak. Om het werken bij de SVB mogelijk te maken voor mensen met een beperking, wordt er kritisch gekeken naar de inrichting van het werk en de systemen die de SVB gebruikt. Marieke: “Als je bijvoorbeeld een nieuw systeem aankoopt of inricht, dan moet je dat meteen langs de meetlat van toegankelijkheid leggen.”

Meewerken als ervaringsdeskundige

Ineke is AOW-medewerker met een visuele beperking. Zij werkt mee aan het inclusiever maken van programma’s bij de SVB. “Veel organisaties hebben de systemen niet op orde als het gaat om toegankelijkheid. Dat maakt de arbeidsmarkt voor ons heel beperkt”, zegt Ineke. “Meewerken aan het inclusiever maken, geeft ons de mogelijkheid om door te groeien en de weg gereed te maken voor nieuwe collega’s.” Marieke vult aan: ”We willen niet alleen een werkplek bieden, maar er ook voor zorgen dat het werk uitdagend is, zodat mensen met een beperking volwaardig mee kunnen draaien in onze organisatie.”

Ook digitaal toegankelijk

 
De expertise van deze collega's kan ook gebruikt worden om de dienstverlening aan burgers te verbeteren. Zo is www.svb.nl nu geheel toegankelijk voor mensen met een visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperking. Er wordt rekening gehouden met het contrast en teksten kunnen worden voorgelezen. Ook zijn video’s ondertiteld, is de tekst in begrijpelijke taal geschreven (op taalniveau B1) en is de website zonder muis te bedienen. Veel medewerkers gebruiken de website dan ook als laagdrempelige bron van informatie. In maart van dit jaar heeft de website van de SVB het prestigieuze A-label voor (digitale) toegankelijkheid behaald.