SVB in actie voor SDG's

Deze week is het de Sustainable Development Goals (SDG's) Action Week. Tijdens deze week is er extra aandacht voor verschillende uitdagingen op weg naar een rechtvaardige, vreedzame en welvarende toekomst. De Sociale Verzekeringsbank verbindt zich als organisatie ook aan de SDG-doelen. Zo zet de SVB zich in voor armoedebestrijding en ongelijkheid en werkt de SVB toe naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030.

Einde aan armoede

Op het gebied van armoedebestrijding zet de SVB zich in om het niet-gebruik van wetten en regelingen tegen te gaan. Daarnaast worden vereenvoudigingen aangekaart bij de politiek om zo bijvoorbeeld toegang tot het recht makkelijker te maken. Een recent resultaat van zo’n vereenvoudiging is de wetswijziging voor de automatische toekenning van dubbele kinderbijslag, aan ouders van kinderen met een intensieve zorgbehoefte. 

Naast onverminderde inzet voor bestaanszekerheid van burgers, is er binnen de organisatie ook aandacht voor medewerkers. Om medewerkers te helpen vitaal te blijven, biedt de SVB bijvoorbeeld ondersteuning bij financiële zorgen. 

Ongelijkheid verminderen

In de uitvoering van haar taken maakt de SVB de informatie over regelingen voor iedereen toegankelijk, om er ook op deze manier voor te zorgen dat iedereen krijgt waar hij of zij recht op heeft. Daarnaast gaat de SVB in de beoordeling van aanvragen altijd uit van de bedoeling van de wet en wordt er maatwerk geleverd waar dat nodig is. 

Ook heeft Hellen van Dongen, lid van de Raad van Bestuur van de SVB, eerder dit jaar de Verklaring voor Gelijke kansen op de arbeidsmarkt ondertekend namens de SVB. Met deze verklaring verbindt de SVB zich aan het streven een diverse en inclusieve werkgever te zijn, waar iedereen gelijke kansen krijgt. Het doel is om samen een beweging te vormen die toewerkt naar een inclusievere arbeidsmarkt.

Klimaatneutraal

De SVB zet zich daarnaast op verschillende manieren in voor het klimaat. Bijvoorbeeld door maatschappelijk verantwoord in te kopen en opdracht te geven, groene stroom in te kopen en verschillende maatregelen waarmee de CO2-voetafdruk verkleind wordt. Zo is in de CO2-voetafdruk van de eerste helft van 2024 al te zien dat elektriciteit nu een veel kleiner onderdeel is, omdat groene stroom niet leidt tot CO2-uitstoot. De SVB houdt daarom een doelstelling op het reduceren van stroom. 

Externe toetsing

De toetsing van de CO2-voetafdruk en doelstellingen gebeurt extern, met de CO2-prestatieladder. Daarmee blijft dit thema bij de SVB hoog op de agenda staan en is het onderdeel van het werk geworden om te blijven zoeken naar duurzame en klimaatneutrale oplossingen.