Wat u moet regelen voor uw PGB
U heeft een Persoonsgebonden budget (PGB) gekregen. Wat moet u daarvoor doen?
Wilt u dat iemand anders uw PGB-zaken voor u regelt? Dan kunt u iemand machtigen. Machtigen betekent dat u iemand toestemming geeft om bepaalde zaken voor u te regelen. Heeft u een wettelijk vertegenwoordiger? Geef dat dan aan ons door.
In een zorgovereenkomst legt u de afspraken met uw zorgverlener vast. Deze afspraken gaan over de zorg, de werktijden en de vergoeding. Welke zorgovereenkomst u gebruikt, hangt af van de wet waaruit u een PGB heeft en wie uw zorgverlener is.
Met Mijn PGB kunt u online de gewerkte uren doorgeven, documenten uploaden, een wijziging doorgeven of uw gegevens bekijken.
Om in te loggen heeft u een DigiD nodig. Heeft u nog geen DigiD?
Als u PGB ontvangt wordt u soms werkgever. Een werkgever is verplicht om een salarisadministratie bij te houden. U kunt dit door ons laten doen. Soms is het verplicht om dit door ons te laten doen.
Zorg dat u een originele versie van de zorgovereenkomst(en) en declaraties bewaart. Dit geldt ook voor vervoersbewijzen van uw zorgverlener .
Bewaar uw administratie minimaal 5 jaar. De gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar kan gegevens opvragen voor een extra controle.
U bent zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van uw uitgaven. U krijgt 3 keer per jaar een budgetoverzicht van ons toegestuurd. Daarop staat wat u heeft uitgegeven en hoeveel geld u nog over heeft.
Houd dit goed bij. Zo voorkomt u dat uw PGB te snel op gaat en u uw zorgverleners met eigen geld moet betalen. In Mijn PGB staat altijd de laatste versie van uw budgetoverzicht.