Verzekerd voor zorg buiten Nederland
Ga je voor studie of stage naar het buitenland? Bijvoorbeeld om te studeren in Amerika. Of backpacken in Azië. Dan kan dit gevolgen hebben voor je zorgverzekering in Nederland. Meestal blijf je verzekerd.
In de podcast leggen we uit wat je moet regelen als je naar het buitenland gaat. Goed voorbereid op avontuur? Dat is straks een zorg minder.
podcast: verzekerd voor zorg buiten Nederland
Mathilde: welkom, leuk dat je de tijd neemt voor een podcast van de Sociale Verzekeringsbank –SVB.
Ga je naar het buitenland om te gaan studeren, of voor een stage, je PhD onderzoek doen, vrijwilligerswerk, au pair of backpacken? Of ga je gewoon werken? Dan is deze podcast voor jou. Weet jij namelijk hoe het zit met je zorgverzekering als je naar het buitenland gaat ? Of hoe het zit als je kosten maakt voor zorg En of je daar iets voor moet regelen?
Deze vragen en meer leggen we voor aan de medewerkers van de Sociale Verzekeringsbank (de SVB dus). Ik zit hier met Sharlene en Nishaad. En zij werken allebei bij de Sociale verzekeringsbank en zij onderzoeken of je in Nederland de zorgverzekering kan aanhouden. Welkom allebei.
Dank je wel.
Mathilde: voordat we de inhoud induiken, ben ik benieuwd of jullie wel eens in het buitenland gestudeerd hebben?
Nishaad: nee ik niet.
Sharlene: ik ben geboren en getogen in Suriname, en ben naar Nederland gekomen om te studeren.
Mathilde: en blijven hangen.
Sharlene: en blijven hangen. Oké!
Mathilde: en als ik buiten Nederland ga studeren, kan ik dan mijn zorgverzekering aanhouden?
Nishaad: eh ja! In de meeste gevallen wel. In het algemeen kan je gewoon je zorgverzekering in Nederland blijven aanhouden. Mathilde: en maakt het dan uit naar welk land ik ga om te studeren? Sharlene: dat maakt niet uit.
Mathilde: oké! En ehm zijn er dan nog eisen hoelang zo n studie mag duren?
Sharlene: in principe kan je gewoon de jaren studeren die voor de studie staan uitgestippeld. Zolang je maar de intentie hebt om terug te komen. Want als je langer daar blijft net als ik, want ik ben langer gebleven na mijn studie omdat ik toch een band kreeg met het land waar ik studeerde. En zo ben ik uiteindelijk blijven hangen.
Mathilde: Ja
Sharlene: dat kan mogelijk ook gebeuren bij een student. Maar als je de intentie hebt om alleen tijdelijk te blijven in het buitenland voor je studie en dan terug te gaan, ben je gewoon verzekerd hier in Nederland.
Mathilde: oké. En heb je nog handige tips voor studenten als ze buiten Nederland gaan studeren?
Nishaad: jazeker. Blijf je langer dan een jaar studeren in het buitenland, moet je sowieso contact opnemen met je gemeente en neem zeker ook contact op met je zorgverzekeraar.
Mathilde: oké!
Nishaad: ja. Want je wilt in eerste instantie van je zorgverzekeraar zelf weten of je je zorgverzekering kan aanhouden. En als de zorgverzekeraar zegt neem maar even contact op met de SVB dan kan de student contact opnemen met de SVB, Sociale Verzekeringsbank, afdeling Wet Langdurige Zorg (Wlz).
Mathilde: ok. Maar wat heeft de Wlz met je zorgverzekering te maken?
Nishaad: ja dat is een goede vraag. Die krijgen we vaker aan de telefoon. Ehm nou de zorgverzekeringswet zit in de Wet langdurige zorg. En de Wet langdurige zorg is 1 van de volksverzekeringen van Nederland. Naast de AOW, de AKW (de Algemene Kinderbijslag wet) en Algemene nabestaandenwet, de Anw. Dus al die volksverzekeringen voor iemand die geboren en getogen is in Nederland, daar ben je al automatisch voor verzekerd. Maar als er een link wordt gelegd naar het buitenland, en we hebben het nu over het studeren in het buitenland, dan moet er toch naar gekeken worden omdat er dan Europese regels daarvoor kunnen gelden. Als we het hebben over Europa en in Europa studeren. Of buiten Europa. Dan gelden er andere regels dan hier in Nederland. En dan moeten wij gaan kijken of de student nog wel of niet verzekerd is in Nederland.
Mathilde: maar eerst de zorgverzekeraar.
Nishaad: ja eerst naar de zorgverzekeraar en kijken of dat allemaal ehm
Mathilde: ja maar pas als de zorgverzekeraar zegt ik heb hier wat meer vragen over dan kom je bij de Sociale Verzekeringsbank en dan kom je uiteindelijk bij 1 van jullie terecht. Bij jou Nishaad of bij Sharlene of bij een van jullie collega’s op de afdeling terecht. En hoe gaat dat dan? Zo'n aanvraag?
Sharlene: als wij inderdaad aangeven dat er een aanvraag ingediend moet worden, dan kan de klant of de student een Wlz aanvraag bij ons aanvragen. Door online naar www.svb.nl en daar in te loggen met je DigiD.
Mathilde: in de MijnSVB omgeving
Sharlene: in de MijnSVB omgeving en onder het kopje: “aanvragen” de Wet Langdurige Zorg onderzoek te starten. Wij gaan dan beslissen en onderzoeken en kijken of iemand verzekerd kan blijven of niet. En dan geven wij inderdaad een beslissing af.
Mathilde: ook weer in die MijnSVB omgeving?
Sharlene: dat denken heel veel, maar dat is helaas niet zo. De beslissing wordt per post verstuurd of naar de berichten box als de berichten box aanstaat. De berichten box is de digitale berichten box voor overheidsinstanties waar alle post digitaal naar toe wordt gestuurd.
Mathilde: dat is sowieso handig! Zeker! Want als je in het buitenland zit dan kan je daar gewoon bij. Dan is het misschien ook nog wel handig om deze niet alleen voor de SVB aan te zetten, maar ook bijvoorbeeld voor de Belastingdienst of voor DUO. Dat kan allemaal?
Sharlene: ja dat kan allemaal. Je kan deze activeren door op Mijnoverheid.nl te gaan en weer in te loggen met je DigiD.
Mathilde: oké een hele goede tip. Dus de beslissing of je wel of niet verzekerd bent die je moet opvragen voor je zorgverzekering komt dan binnen via de berichten box.
Sharlene: klopt!;
Mathilde: en daarmee kan je dan weer terug naar de zorgverzekeraar die daar om gevraagd heeft om aan te tonen of je wel of niet verzekerd bent. Dus als je gewoon wel verzekerd bent dan is er niets aan de hand. Maar wanneer ben je dan niet verzekerd? Hoe weet je dat?
Nishaad: nou wat vaak studenten ook wel doen is naast hun studie in het buitenland ook een bijbaantje nemen. En dat kan de verzekeringspositie veranderen.
Mathilde: nou oké Want dan?
Nishaad: want dan gaat het over werken.
Mathilde: oké. Dan ben je dus ineens het buitenland aan het werk. Ook als het maar een paar uurtjes in een winkel is. Even een keertje helpen of zo.
Nishaad: ja dat kan.
Mathilde: stel ik zit te luisteren ik ben aan het studeren in het buitenland en ik heb een bijbaantje? Dan moet ik nu eerst contact opnemen met de zorgverzekeraar.
Nishaad: dat ligt er een beetje aan. Want als wij al een beslissing hebben genomen. Van u blijft verzekerd. Dan is het al eens onderzocht. En dan hebben wij het voortraject al gedaan. Studeren in het buitenland, u blijft gewoon verzekerd. Maar als je daarna gaat werken of een bijbaantje. Dan moet je dat aan ons doorgeven.
Mathilde: dus als het al onderzocht is door ons dan moet je het aan de sociale verzekeringsbank doorgeven.
Nishaad: ja aan onze afdeling. De afdeling Wet Langdurige Zorg.
Mathilde: en ook aan je zorgverzekeraar denk ik?
Nishaad: ja direct. En wij moeten eerst het onderzoek doen. En mocht het dan toch zo zijn dat wij hebben geconstateerd dat het gewoon werken is in loondienst. En wij nemen dan een nieuwe beslissing en als je dan niet meer verzekerd bent omdat je in het buitenland werkt. Dat is ook het moment dat je dat ook moet doorgeven aan je zorgverzekeraar.
Mathilde: oké heel goed. En dan kan het zijn dat de zorgverzekeraar ook zegt ik heb van de SVB een beslissing gehad je bent niet meer verzekerd, wat zou je dan aanraden wat de student dan moet doen?
Nishaad: neem dan sowieso contact op met de universiteit of opleidingsinstituut waar je aan het studeren bent en vraag daar om advies. Want ik neem aan dat er wel meer studenten zijn die dan niet meer verzekerd zijn door werken.
Mathilde: ja je zal niet de eerste zijn die bij dat opleidingsinstituut als buitenlandse student gekomen bent. En zegt eigenlijk neem dan contact op met je opleidingsinstituut omdat zij goed kunnen uitleggen wat je dan het beste kan doen of regelen.
Nishaad: ja zij hebben dan een tip waar je je het beste kan verzekeren in het land.
Mathilde: ja oké. Maar als je gewoon wel verzekerd blijft dan hou je gewoon je Nederlandse zorgverzekering. En als de zorgverzekeraar meer informatie wil of je wel of niet verzekerd kunt blijven dan komt er dus een onderzoek bij de sociale verzekeringsbank en dan zou eruit kunnen komen dat je niet meer verzekerd bent omdat jouw bijbaantje wordt gezien als werken.
Nishaad: ja dat kan.
Mathilde: en als ik nu daarmee stop?
Nishaad: geef dat dan ook aan ons door. Want dan kunnen wij natuurlijk de verzekeringspositie weer terugdraaien. Nou terugdraaien niet maar in ieder geval&
Mathilde: vanaf dat moment ben je dan weer verzekerd. En dat kan je dan weer doorgeven met dat bewijs aan de SVB, aan jullie afdeling. En daarna geef je dan weer door aan de zorgverzekeraar zodat je dan weer gelijk verzekerend raakt vanaf dat moment.
Nishaad: precies! Dat zeg je goed. Met je bewijs. We hebben dan het bewijs nodig van de laatste werkdag. En dan kunnen wij zeggen dat je na je laatste werkdag weer verzekerd bent voor de Wet Langdurige Zorg. Dus met andere woorden je kan je zorgverzekering in Nederland weer oppakken.
Mathilde: oké. Dus werken kan dan een reden zijn om niet verzekerd te zijn. Maar als ik een betaalde stage loop hoe zit het dan?
Nishaad: als je alleen naar het buitenland gaat om stage te lopen is eigenlijk ons standaard advies neem contact op met je zorgverzekeraar.
Mathilde: dan ga je dus als eerste contact opnemen met je zorgverzekeraar omdat het afhangt wat er geregeld is met het land waar je die stage gaat doen. Dat kan uitmaken. En de zorgverzekeraar weet dat precies en die kan dan eventueel voor een vervolgonderzoek verwijzen naar de Sociale Verzekeringsbank. Naar een van jullie dan. Ja dat klopt. Nou dat is mij dan helemaal duidelijk. En hoe zit het dan met backpacken?
Sharlene: backpacken is eigenlijk een beetje hetzelfde als studeren. Zolang je niet gaat werken blijf je verzekerd. Mits je natuurlijk de intentie hebt om weer terug te komen.
Mathilde: en maakt het nog uit hoe lang?
Sharlene: uiteindelijk maximaal 3 jaar.
Mathilde: omdat we dan zeggen dat de band met Nederland minder is.;
Sharlene: ja je band met Nederland wordt steeds minder naarmate je langer in het buitenland blijft.
Mathilde: een beetje zoals bij jou maar dan andersom. En voor de zorgverzekering maakt het dus niet uit waar ik ga studeren of backpacken wereldwijd.
Sharlene: nee dat maakt niet uit.
Mathilde: en neem ik dan nog iets mee vanuit Nederland? Moet ik een bewijs vragen aan mijn zorgverzekeraar?
Sharlene: vanuit de zorgverzekeraar kan je een bewijs vragen. Een EHIC. Een European Health Insurance Card. En daarmee kan je aantonen dat je verzekerd bent in Nederland. En dat je dan een zorgverzekering hebt.
Mathilde: dus de zorgverzekeraar kan zo n European Health Insurance Card ( EHIVC) afgeven. En als ik dan kosten maak kan ik dit aantonen aan de zorgverlener in het andere land.
Sharlene: ja je kan dan aantonen dat je verzekerd bent.
Sharlene: ik wil nog even een tip geven. En ik wil nog even wat aanhalen. Als je als student gaat studeren in het buitenland en je gaat ook werken is het ook nog afhankelijk van in welk je land je gaat werken. Want met bepaalde landen hebben we Verdragen. En met andere landen niet. Dus het hangt wel af in welk land je gaat werken.
Mathilde: ja want met de Europese Unie hebben we Europese Verdragen. Dus het maakt wel uit of je in Europa bijv met een land waar een verdrag mee is gaat werken met een land waarmee we een verdrag hebben hoe het dan zit met je verzekeringsplicht. Zeg ik het nu goed?
Nishaad en Sharlene: ja
Mathilde: of je gaat buiten Europa.
Sharlene: ja zeg Australië bijvoorbeeld.
Mathilde: ja je gaat daar studeren of backpacken.
Sharlene: ja dan gelden er andere regels.
Mathilde: ja. Maar je begint altijd bij je zorgverzekeraar en dan krijg je vanzelf van de zorgverzekeraar te horen of er een vervolgonderzoek nodig is. En als dat zo is dan kom je bij jullie uit. En de grootste tip die ik heb gehoord is vooral zet je berichten box aan. Want als er een onderzoek is zijn jullie vanuit de SVB dan op zoek naar antwoorden voor jullie onderzoek.
Sharlene: ja klopt. En soms gaat de post naar een postadres in het buitenland omdat je je hebt uitgeschreven en dan komt de post nooit aan. Of heel erg laat. Soms het komt het ook bij je ouders omdat je daar staat ingeschreven. En wat we dan zien is dat ouders deze post niet mogen openmaken. We krijgen dan geen antwoorden terug en dan wordt het onderzoek gestaakt. Dat zou jammer zijn.
Mathilde: is het erg als ik naar een paar maanden weer thuis kom en ik zie brieven liggen van jullie en ik heb niet gereageerd? Of te laat gereageerd?
Nishaad: dat ligt een beetje aan de situatie natuurlijk ook. Want bijv als je heel graag een bewijs wilt hebben dat je in Nederland verzekerd bent. En wij hebben niet de juiste informatie en wij moeten het doen met de informatie die we hebben. Dan kan het ook een beslissing zijn die niet in je voordeel is voor de student. En dat zou dan heel erg jammer zijn. Dus echt de tip is: ben je in het buitenland activeer je berichten box.
Mathilde: ja dus als er twijfel is of iemand wel of niet verzekerd is en diegene reageert niet op brieven omdat ie dat gewoon niet doorhad. Het ligt bij mijn ouders, dus ja. Ik kan me dat heel goed voorstellen. Is het dan nog wel te herstellen?
Sharlene: ja zeker!
Mathilde: o gelukkig. Dan moet je gewoon onmiddellijk contact opnemen en dan kunnen jullie het nog herstellen zeg maar. En dan kan je zo snel mogelijk je informatie aanleveren. Ok ok. Ik denk dat we er zo n beetje zijn. Tenzij jullie nog een goede tip hebben of zo. Of een extra aanvulling. Ben ik iets vergeten te vragen?
Nishaad en Sharlene: nee.
Mathilde: nou dan harstikke bedankt voor deze heldere uitleg. En dan verwijs ik onze luisteraars naar onze website svb.nl voor meer informatie. Of je kan natuurlijk altijd nog bij je zorgverzekeraar extra informatie opvragen. Als laatste tip: Mocht je nou buiten Nederland gaan backpacken en je komt veel later terug dan die paar jaar die er voor staat. Of je hebt gestudeerd en je bent daardoor niet verzekerd geraakt. En je komt weer terug in Nederland. Meld je dan ook weer aan bij je zorgverzekeraar. Want dan kan het best zo zijn dat je weer een zorgverzekerd raakt. En regel het dan. Harstikke bedankt voor het luisteren en een fijne dag nog.