Arbeidsovereenkomst voor 4 dagen of meer per week

U bent als budgethouder  werkgever en uw zorgverlener is werknemer. Als uw zorgverlener 4 dagen of meer per week werkt, betaalt u werkgeverslasten .

Kies een onderwerp en lees meer over deze zorgovereenkomst. Of download de zorgovereenkomst.

Gebruik het wijzigingsformulier ‘Wijziging zorgovereenkomst met een zorgverlener’ om de zorgovereenkomst te stoppen. U moet de arbeidsovereenkomst  ook bij uw zorgverlener opzeggen. Dit doet u door de zorgverlener schriftelijk te laten weten wanneer de zorgovereenkomst stopt en wat de reden is.

Reden einde overeenkomst

Geef op het wijzigingsformulier aan wanneer en waarom de zorgovereenkomst stopt. Wij geven deze reden door aan de Belastingdienst. 

Opzegverbod

Is de zorgverlener ziek of zwanger? Of heeft de zorgverlener ouderschapsverlof of aanvullend geboorteverlof? Dan kunt u de overeenkomst niet opzeggen zonder instemming van de zorgverlener. Dit noemen we een opzegverbod. 

Aanzegtermijn

Heeft u een tijdelijke arbeidsovereenkomst van 6 maanden of langer afgesloten? Dan geldt de aanzegtermijn. Dit betekent dat u minimaal 1 maand voor de einddatum schriftelijk aan de zorgverlener laat weten of de overeenkomst wordt verlengd of gestopt.  

Opzegtermijn

Wilt u de overeenkomst stoppen? Dan moet u rekening houden met de opzegtermijn. De opzegtermijn hangt af van hoe lang de zorgverlener bij u heeft gewerkt.

Het dienstverband duurt Opzegtermijn
tijdens de proeftijd geen opzegtermijn
tot 5 jaar 1 maand
van 5 tot 10 jaar 2 maanden
van 10 tot 15 jaar 3 maanden
15 jaar of langer 4 maanden

Een arbeidsovereenkomst stopt altijd op de laatste dag van de maand. Is de opzegtermijn 1 maand? En wilt u de overeenkomst bijvoorbeeld op 10 april opzeggen? Dan is de einddatum van de overeenkomst 31 mei.

Ontslagvergunning

Werkt uw zorgverlener op 4 dagen per week of meer? Dan is de reden waarom u de zorgovereenkomst wilt stopzetten belangrijk om te bepalen of u een ontslagvergunning nodig heeft.

Wilt u de arbeidsovereenkomst stoppen omdat er geen werk meer is of is uw zorgverlener langdurig arbeidsongeschikt ? Vraag dan een ontslagvergunning aan bij UWV .

Is er een andere reden dat u de arbeidsovereenkomst wilt stopzetten? Dan kunt u terecht bij de rechter. U doet dan een 'verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst'. Daarmee vraagt u de rechter om de arbeidsovereenkomst te stoppen.

Opzegging door zorgverlener

De opzegtermijn voor een zorgverlener is 1 maand. Werkt uw zorgverlener op basis van een oproepovereenkomst? Dan geldt er een opzegtermijn van minimaal 4 dagen.

Vervangingsovereenkomst

Heeft u een vervangingsovereenkomst afgesloten omdat uw vaste zorgverlener ziek is? Dan stopt deze overeenkomst als de zieke zorgverlener beter wordt gemeld.

Transitievergoeding

De zorgverlener kan een transitievergoeding krijgen als u de overeenkomst stopt. Of als de overeenkomst van rechtswege eindigt. Dit betekent dat de overeenkomst vanzelf en zonder opzegtermijn stopt. Bijvoorbeeld als er een einddatum in de zorgovereenkomst is afgesproken.

Eenmalige uitkering

De zorgverlener kan misschien een eenmalige uitkering krijgen.

Uw zorgverlener is verplicht verzekerd voor de werknemersverzekeringen. De werknemersverzekeringen bestaan uit:

  • Werkloosheidswet (WW )
  • Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO ) of Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA
  • Ziektewet (ZW )
  • Wet arbeid en zorg (WAZO

Bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, ziekte, of zwangerschap/bevalling kan uw zorgverlener een uitkering aanvragen bij UWV.

Werkgeverslasten

U betaalt als budgethouder werkgeverslasten . De werkgeverslasten komen boven op het brutoloon dat u heeft afgesproken met uw zorgverlener. De werkgeverslasten worden uit uw budget betaald. De werkgeverslasten zijn in 2025 17,71% of 22,71%. Het percentage dat u betaalt hangt af van de afspraken in de zorgovereenkomst.

Heeft u geen vaste uren met uw zorgverlener afgesproken? Dan heeft u een oproepovereenkomst. Uw zorgverlener is oproepkracht. Er gelden speciale regels. Zo moet u bijvoorbeeld uw zorgverlener per oproep minimaal 3 uur doorbetalen.

U bent verplicht om de salarisadministratie  door ons te laten doen. Wij betalen uw zorgverlener een nettoloon. En wij betalen de belasting, premies  en werkgeverslasten over het loon van uw zorgverlener aan de Belastingdienst.

Uw zorgverlener heeft recht op het minimumloon . In het loon zit ook het vakantiegeld. Het vakantiegeld wordt samen met het loon uitbetaald.

Uw zorgverlener heeft recht op 1 uur vrij voor elke 12 uur die uw zorgverlener heeft gewerkt. Dit komt neer op ongeveer 4 weken vakantie per jaar. Houd zelf bij op hoeveel vrije dagen uw zorgverlener recht heeft.

Overleg samen met uw zorgverlener wanneer uw zorgverlener vrij neemt. Van de 4 vakantieweken moet uw zorgverlener minimaal 2 weken achter elkaar opnemen of 2 keer per jaar 1 week.

Loon doorbetalen tijdens vakantie

Heeft u een arbeidsovereenkomst afgesloten met een vast maandloon? Dan bent u verplicht uw zorgverlener door te betalen tijdens vakantie. U hoeft niets aan ons door te geven

Declareert u de gewerkte uren? Dan staat in de zorgovereenkomst of u loon moet doorbetalen tijdens vrije dagen:

  • Heeft u een uurloon inclusief vakantie-uren afgesproken?
    Dan declareert u geen uren als uw zorgverlener vrij neemt 
  • Heeft u een uurloon exclusief vakantie-uren afgesproken?
    Dan declareert u de uren die uw zorgverlener vrij neemt

U gaat zelf op vakantie

Als werkgever moet u uw zorgverlener doorbetalen als uw zorgverlener op vaste tijden werkt en u zelf op vakantie gaat.

Werken op feestdagen

Werkt uw zorgverlener op vaste dagen voor u? En valt de vaste werkdag op een feestdag? Dan is uw zorgverlener verplicht om die dag te komen werken. U kunt eventueel wel afspreken om een dag te ruilen.

Uw zorgverlener heeft bij ziekte recht op maximaal 104 weken loondoorbetaling. Tijdens deze periode worden u en uw zorgverlener begeleid door de arbodienst .

Heeft uw zorgverlener de AOW-leeftijd bereikt? Dan is er bij ziekte recht op maximaal 6 weken loondoorbetaling. 

Uw zorgverlener werkt Doorbetalen loon
4 of meer dagen per week maximaal 2 jaar (104 weken)
4 of meer dagen per week en de zorgverlener heeft de AOW-leeftijd maximaal 6 weken
4 of meer dagen per week en de zorgverlener bereikt tijdens de ziekteperiode de AOW-leeftijd vanaf de AOW-leeftijd wordt het loon nog maximaal 6 weken doorbetaald

De eerste 52 weken betaalt u het loon voor 100% door. Vanaf de 53e week betaalt u 70% van het loon door.

U betaalt uw zorgverlener eerst uit uw budget. Daarna ontvangt u een compensatie voor het loon van uw zieke zorgverlener. Uw budget wordt met dit bedrag aangevuld. Zo kunt u een vervangende zorgverlener inhuren. De compensatie kan worden gestopt als u of uw zorgverlener niet goed meewerkt met de arbodienst.

Wat moet u doen?

  • Geef de ziekmelding binnen 1 werkdag aan ons door. Dit kan via Mijn PGB of bel 030 264 82 00. Doe dit voor 10.00 uur, dan verwerken wij uw melding dezelfde dag nog 
  • Regel zelf vervanging voor de zorg 
  • Declareer de gewerkte uren en de ziekte-uren als u een uurloon heeft afgesproken

Er wordt geen pensioen opgebouwd vanuit het Persoonsgebonden budget (PGB).