Knelpuntenbrief: werken aan vereenvoudiging

In 2023 had onze knelpuntenbrief als thema ‘Vereenvoudiging voor de burger en uitvoering: van fix naar solve’. Daarin deden we een oproep tot vereenvoudiging van de kindregelingen en de leefvormen AOW. Knelpunten aangeven werkt. Dat blijkt uit 3 knelpunten die - nadat wij ze adresseerden - (bijna) zijn opgelost. Lees welke dit zijn.

Caitlin Optekamp, Hannah Smet en John Waterman Caitlin Optekamp, Hannah Smet en John Waterman

1. Verhogen leeftijd kostendelersnorm

De kostendelersnorm voor mensen met een uitkering uit de aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO) en de Algemene nabestaandenwet (Anw) houdt in dat dat als deze mensen samenwonen met meer volwassenen, de hoogte van de uitkering daarop wordt aanpast. Hoe meer volwassenen in één huis wonen, hoe lager de uitkering. In een eerdere knelpuntenbrief gaven wij aan dat ouders met een kostendeler geconfronteerd kunnen worden met een verlaging van de AIO- of Anw-uitkering, bijvoorbeeld als een inwonend kind 21 jaar wordt. 

Leeftijd kostendelersnorm verhoogd naar 27 jaar 

Sinds 1 januari 2023 is de leeftijd van de kostendelersnorm verhoogd van 21 naar 27 jaar. Dit betekent een enorme verbetering voor veel burgers die op dit moment, óf in de toekomst, AIO of Anw ontvangen. John Waterman, Casemanager en Maatwerkplaats medewerker: ‘Voor burgers houdt dit in dat zij hun veelal eigen kinderen niet het ouderlijk huis uit hoeven te sturen, om te voorkomen dat zij minder geld zullen ontvangen. Zij vinden dat fijn, hoewel velen het nóg beter zouden vinden dat deze regel helemaal wordt geschrapt. Desalniettemin is de verhoging van de leeftijd kostendelersnorm als oplossing belangrijk, zodat de AIO- en Anw-ontvangers voldoende geld overhouden om van te leven.’

2. Afschaffen schuldige nalatigheid

Het begon allemaal met een vervelend onderbuikgevoel van serviceteammedewerkers. Zij kregen te maken met schrijnende gevallen, waarbij burgers in financiële problemen kwamen nadat ze met de gevolgen van schuldige nalatigheid werden geconfronteerd. Ze ontvingen een lagere AOW als zij niet (volledig) voldeden aan de premieplicht. Het bedrag dat de burger daarmee misliep, kon uiteindelijk veel hoger uitvallen dan de niet-betaalde premies. Dit kon niet de bedoeling zijn, en zo kwam dit onderwerp terecht in de knelpuntenbrief. 

15.000 burgers ontvangen een hoger AOW-bedrag 

Per 1 januari is die korting bij wetswijziging opgeheven. Dit betekent dat zo’n 15.000 burgers een hoger AOW-bedrag ontvangen. De wetswijziging is dus belangrijk en is ook volgens wetgevers de beste oplossing. Achterstallige AOW-premies moeten overigens nog wel steeds worden betaald, maar verlopen nu als een gewone schuld via de Belastingdienst.

3. Dubbele kinderbijslag bij intensieve zorg

Door een wetswijziging krijgen ouders van kinderen met een Wlz-indicatie vanaf 1 juli 2024 automatisch dubbele kinderbijslag. Ook kunnen ze de kinderbijslag met terugwerkende kracht van 6 maanden krijgen. We hebben hiervoor samengewerkt met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). 

Automatisch dubbele kinderbijslag ontvangen 

Caitlin Optekamp, bestuursadviseur: ‘Voor ouders met een kind met een Wlz-indicatie wordt het in de nieuwe situatie veel makkelijker omdat ze automatisch dubbele kinderbijslag krijgen als ze een kind hebben dat intensieve zorg nodig heeft. Tot nu toe moesten ze dubbele kinderbijslag apart aanvragen bij ons. Dit werd door veel ouders als belastend ervaren.’ 

Niet-gebruik dubbele kinderbijslag voorkomen 

Tot nu toe was het niet mogelijk om dubbele kinderbijslag met terugwerkende te krijgen. Caitlin: ‘Niet alle ouders wisten of weten de regeling (op tijd) te vinden. Dit kan leiden tot niet-gebruik en dat willen we voorkomen. Dit is een mooie stap in de vereenvoudiging van de regeling en we blijven graag in gesprek met het ministerie en het CIZ om verdere vereenvoudiging mogelijk te maken’ 

Een wens: een integrale kindregeling 

Hannah Smet, ook bestuursadviseur: ‘We hebben nog een wens: een integrale kindregeling. Deze regeling moet de kinderbijslag en een van de toeslagen vervangen. Dit geeft ouders meer zekerheid en is eenvoudiger. Minister van Gennip van SZW heeft de Tweede Kamer hierover geïnformeerd. We willen naar één wet, één loket en één bedrag.” Er is nog veel te doen, dus wordt vervolgd.